П`ятниця, 19.04.2024, 04:15
Головна | Реєстрація | Вхід | RSS
Зробімо світ українським!
Вітаю Вас Гість!

Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Міні-Чат

200

Новини

МАЙСТЕР-КЛАС!!! 22 травня 2010 року в приміщенні галереї-салону «Світлиця» харківська майстриня Алла Олексіївна Рукавіцина буде проводити майстер-клас із батіку. Просимо зголошуватися за телефоном. Адреса: вул. Івана Мазепи, 31. Тел: 501-79-19. пошта: svitlutsya@vega.com.ua

Форма входу

Логін:
Пароль:

Calendar

«  Липень 2009  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
Головна » 2009 » Липень » 30 » «ОЙ,ПИСАЛИ ПИСАНКУ, ПИСАНКУ-КОЛИСАНКУ…» 31.03.09-26.04.09
«ОЙ,ПИСАЛИ ПИСАНКУ, ПИСАНКУ-КОЛИСАНКУ…» 31.03.09-26.04.09
15:40

До Великодніх свят

з 31 березня до 26 квітня  2009 року виставка

“Ой, писали писанку – писанку колисанку…”.

 

Назва розкриває тематику виставки, оригінальність якої полягає в її експонуванні, де представлені різноманітні композиції з використанням розписаного натурального яйця - писанки, що були здавна традиційними в хаті наших предків та можуть бути сучасними в сьогоднішніх інтер’єрах. Відвідувачі зможуть не тільки споглядати експоновані зразки, але й взяти до рук, розглянути кожну лінію орнаменту на писанці, відчути крихкість матеріалу, енергетику символів-оберегів й, при бажанні, можна долучитися до таємниці створення писанки…

 

Учасники виставки: дві відомі писанкарки, члени національної спілки народних майстрів України, керівники студій писанкарства «МИСТЕЦЬКА СВІТЛИЦЯ» ─ Тамара Глушенок, Лариса Головня та їх учні. На представлених писанках традиційні орнаменти різних регіонів України  - взори торжества, світла, надії і радості, колись створені щирою душею народних майстринь, сьогодні ─ відтворені щирим серцем сучасних майстринь.

 

Своє походження писанка бере з глибин художнього досвіду наших предків від старовинних народних обрядів.

Коли на давньоруських землях впроваджувалося християнство, не всі язичницькі обряди були витіснені з свідомості людей. Найкрасивіші залишилися і органічно переплилися з новою релігією. І от навесні щільно злилися воєдино свято світлого Христового воскресіння та колись новорічне торжество весняного пробудження природи – Великодня, втіленого в розписуванні писанок та магічних обрядах, пов’язаних з яйцем.

 

Писанка твориться на опуклій поверхні  натурального яйця. Матеріали її нетривкі. Тому багато давніх мистецьких витворів зникло саме через крихкість шкарлупи. В орнаментах цих давніх унікальних мініатюр можна знайти архаїчні елементи, символізуючі зображення життєдайного сонця, символи життя, родючості, які здавна виконували оберегову роль. Введення  нових елементів було рідким і випадковим явищем.

 

Із розповсюдженням християнства писанка стає своєрідним атрибутом пасхального обряду. Губиться зміст певних символічних зображень.   Але подекуди на Україні збереглися і побутують елементи орнаменту тисячолітньої давності. Кількість композиційних схем та мотивів в оформленні писанок дуже велика. Але якщо спробувати хоча б  в загальних рисах визначити поширення основних орнаментальних схем на території України, то помітно, що геометричний більш давній орнамент досить помітне місце займає в західних та східних районах Поділля, в Прикарпатті він переважає, на Подніпров’ї – геометричний орнамент займає однакове місце з рослинним, до того чим далі на південь, тим частіше зустрічаються композиції, в яких мотиви геометричного орнаменту поєднуються з рослинним.

 

Особливу увагу привертають до себе надзвичайно талановиті кольорові рішення українських писанок, де висока довершеність колористичних сполучень. Орнаменти, колір, віра в оберегову силу все це – єдиний цілісний світ народного відтворення життя на писанці, надзвичайно мудрий та багатий.

 

В очах наших сучасників писанки втратили магічність, загадковість, проте чарівність поетичного відбиття світу, мистецька витонченість виконання не можуть не полонити людські душі. Нині писанки перетворилися на мистецькі сувеніри, що несуть красу народних уявлень та зберігають все ще багато таємниць…

 

Переглядів: 1670 | Додав: olabola | Рейтинг: 0.0/0 |
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]